← PÅ SCEN

Zakir Hussain & Niladri Kumar

I år gästas festivalen av två giganter inom indisk klassisk musik: inga mindre än superstjärnan och tablavirtuosen Zakir Hussain tillsammans med sitar-ikonen Niladri Kumar. Tillsammans kommer de bjuda SSF:s publik på en sällsynt klassisk duo-konsert när de i Stockholm gör ett av få stopp på sin korta, exklusiva Europaturné.

Zakir Hussain är inte bara världens i särklass största tablaspelare, men av många ansedd som en av vår tids största musiker över huvud taget. Världskändis redan som barn, och en alltid lika brilliant virtuos av högsta kaliber, utgör han en nationalklenod i sitt hemland Indien. Tillsammans med sin far, den legendariske Ustad Alla Rakha, förvandlade han sitt instrument till Indiens mest populära och gjorde det känt över hela världen. Hans spel kännetecknas av en oefterliknerlig teknik, mästerlig improvisation och en närmast magisk intuition, en mästare i total samklang med sitt instrument.

Ett inom sydasiatisk klassisk musik lika tungt namn, men kanske inte lika känd i Europa, är Niladri Kumar, global ikon och sitarspelare i femte generationen. Kumar är en okonventionell instrumentalist som hör till de tongivande musiker som gått i täten för utvecklingen av dagens klassiska sydasiatiska tradition. Hans far, Kartick Kumar var elev till Ravi Shankar och Niladri Kumar har axlat manteln som arvtagare till denna framstående tradition inom indisk instrumentalmusik. Med en sällsam kombination av djup förståelse för klassisk repertoar och djärv innovationförmåga och nyskapande, bla genom omtalade elektriska tolkningar på instrumentet ”zitar”, skapat av honom själv, är han en av Indiens viktigaste musiker av i dag.

Medverkande
Zakir Hussain - Tabla
Niladri Kumar - Sitar

Stockholm Sangeet Festival 2022 arrangeras av Stockholm Sangeet i samarbete med Musikaliska Kvarteret, Farhang Förening/Movement in Exile, Stallet Världens Musik och Sharda Music Sweden med stöd från Statens Kulturråd, Region Stockholm, Stockholms Stad, Best Western Plus Time Hotel och Indiens Ambassad i Stockholm.

Speltid
2 timmar

Biljettpriser
Ordinarie 420 kr +serviceavgift
Studerande/pensionär 320 kr +serviceavgift
Mer information: www.stockholmsangeet.se

Stockholm Sangeet Festival

6 nov 2022
Stora Scen
Start: kl 18.00
Speltid: 2 timmar
KÖP BILJETT