← PÅ SCEN

Stockholm Jazzfestival

Har ni ännu inte mött Parlatos musik kan man beskriva henne som ett lyckligt möte mellan Astrud Gilberto och Ricki Lee Jones. Nära, med ett fantastiskt sväng och med den melodiska och improvisatoriska lätthet som är essentiell för den brasilianska musiken från Jobim till Gilberto.

Född in i San Franciscos Valley-kultur med två musikerföräldrar mötte amerikanska jazzsångerskan Gretchen Parlato tidigt bossanovan. Stan Getz och João Gilberto’s klassiska Getz/Gilberto med Carlos Jobim och sångerskan Astrud Gilberto en tidig referens för Parlato som burit med sig den känslan in i sin egen ljudvärld. Har ni ännu inte mött Parlatos musik kan man beskriva henne som ett lyckligt möte mellan Astrud Gilberto och Ricki Lee Jones. Nära, med ett fantastiskt sväng och med den melodiska och improvisatoriska lätthet som är essentiell för den brasilianska musiken från Jobim till Gilberto. Gretchen Parlato har fem studioalbum och ett livealbum i eget namn, där den senaste, Flor från 2021, Grammy-nominerades i kategorin Best Jazz Vocal Album. Förutom under eget flagg har hon skivsamarbeten med Esmeralda Spalding, Kenny Barron, Marcus Miller och Becca Stevens för att nämna några. Bossanovan och den klassiska musiken återkommer ständigt Parlatos musik. Inte minst på senaste plattan där hon också tolkar David Bowies No Plan och Anita Bakers Sweet Love. Bossan har hängt med sedan skivdebuten 2005 där Parlato med elegans flyttade Wayne Shorters Juju och Footprints till den södra hemisfärens bossanovakvarter. Till Musikaliska kommer Gretchen Parlato med sin egen kvartett.

Om Stockholm Jazz Festival
Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 14 och 23 oktober 2022. Årets festival presenterar stora namn såsom Ledisi sings Nina Simone, Rubalcaba, Shai Maestro Quartet samt Hiatus Kaiyote. Sedan 2012 har festivalen iklätt sig kostymen av en inomhusfestival och huserar nu på över femtio scener varje år och besöks av ca 25000 stockholmare under sina tio dagar.  Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se.

Gretchen Parlato

15 okt 2022
Stora Scen
Dörrar kl 19.30
Spelstart: kl 20.00
Biljettpris: 420 kr
KÖP BILJETT