← PÅ SCEN

Livemusik i hela Sverige – Festival med fyra generationers blåsarebrik

Välkommen till den fjärde upplagan av Blåsmusikens dag, en nationell dag för alla blåsare i Sverige. Projektet Blåsmusikens dag startades våren 2018 på initiativ av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, ett nätverk som leds av Kungliga Musikaliska Akademien.

Projektet drivs av representanter från Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturskolan, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Försvarsmaktens orkestrar och de civila professionella blåsorkestrarna i Sverige.

Mobiliserar hela Sveriges samlade blåsarkraft
Blåsmusikens dag mobiliserar hela Sveriges samlade blåsarkraft. Med fantasi och engagemang vill vi visa styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller för Sveriges musikliv. Med gemensamma krafter ser vi till att blåsmusiken fortsätter klinga.

Under förmiddagen blir det konserter med unga musiker från Vingåker, Södra Latin och studenter från Kungliga Musikhögskolan. Klockan 15.00 avslutas dagen med en finalkonsert med bland annat en virtuos marimbakonsert och sju(!) uruppföranden.

Projektet Kommande komponister ingår i Blåsmusikens dag
Blåsmusikens dag ingår projektet Kommande komponister som görs i samarbete mellan musikhögskolorna i Malmö och Stockholm och Blåsarsymfonikerna sedan femton år. Unga tonsättare ges möjlighet att arbeta tillsammans med en professionell blåsensemble under ledning av välrenommerad dirigent. Ett utmärkt tillfälle att få uppleva morgondagens tonsättare live.

Filip Korocec, vinnare av Blåsmusikpriset 2021 medverkar
I finalkonserten medverkar även slagverkaren Filip Korocec, vinnare av Blåsmusikpriset 2021, i Keiko Abe's Prism Rhapsody, ett verk för marimba och blåsorkester.

Verk av Andreas Nilsson uruppförs
Det blir också ett verk av Andreas Nilsson som uruppförs av Södra Latins blåsare och Blåsarsymfonikerna. Verket skulle ha uruppförts redan 2020 men har skjutits upp på grund av pandemin. De yngsta deltagarna på konserten kommer från Vingåker och kommer att spela musik tillsammans med Blåsarsymfonikerna.

Välkommen till den fjärde upplagan av Blåsmusikens dag, en nationell dag för alla blåsare i Sverige. Projektet Blåsmusikens dag startades våren 2018 på initiativ av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, ett nätverk som leds av Kungliga Musikaliska Akademien.Projektet drivs av representanter från Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturskolan, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Försvarsmaktens orkestrar och de civila professionella blåsorkestrarna i Sverige.

Mobiliserar hela Sveriges samlade blåsarkraftBlåsmusikens dag mobiliserar hela Sveriges samlade blåsarkraft. Med fantasi och engagemang vill vi visa styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller för Sveriges musikliv. Med gemensamma krafter ser vi till att blåsmusiken fortsätter klinga.

Under förmiddagen blir det konserter med unga musiker från Vingåker, Södra Latin och studenter från Kungliga Musikhögskolan. Klockan 15.00 avslutas dagen med en finalkonsert med bland annat en virtuos marimbakonsert och sju(!) uruppföranden.Projektet Kommande komponister ingår i Blåsmusikens dag

I Blåsmusikens dag ingår projektet Kommande komponister som görs i samarbete mellan musikhögskolorna i Malmö och Stockholm och Blåsarsymfonikerna sedan femton år. Unga tonsättare ges möjlighet att arbeta tillsammans med en professionell blåsensemble under ledning av välrenommerad dirigent. Ett utmärkt tillfälle att få uppleva morgondagens tonsättare live.

Filip Korocec, vinnare av Blåsmusikpriset 2021 medverkar
I finalkonserten medverkar även slagverkaren Filip Korocec, vinnare av Blåsmusikpriset 2021, i Keiko Abe's Prism Rhapsody, ett verk för marimba och blåsorkester.

Verk av Andreas Nilsson uruppförs
Det blir också ett verk av Andreas Nilsson som uruppförs av Södra Latins blåsare och Blåsarsymfonikerna. Verket skulle ha uruppförts redan 2020 men har skjutits upp på grund av pandemin. De yngsta deltagarna på konserten kommer från Vingåker och kommer att spela musik tillsammans med Blåsarsymfonikerna.Festivalprogram på MusikaliskaFestivalprogrammet klockan 10.00–14.30 presenteras senare. Men programmet mellan 15.00 och 17.00 vet vi redan nu hur det ser ut och här kan du läsa om det.

15.00–17.00
Finalkonsert:
Framtidens tonsättare, slagverksvirtuos och unga musiker.

Medverkande
Filip Korocec, slagverk
Blåsarsymfonikerna
Södra Latins Blåsorkester
Vingåker Windband
Dirigent Anders Emilsson

Ur programmet
Keiko Abe Prism Rhapsody
Andreas Nilsson uruppförande verk för Södra Latin och Blåsarsymfonikerna
Verk av tonsättarstudenter från KMH och Malmö Musikhögskola:Johan Lindström– Stina Tordby – GAIA
Simon Ragnarsson – Johan Hugosson - Joyride
Daniel Möllås – Colours of the Spheres
Arvid Olson – Aves/Tempestates

Hjärtligt välkommen till Blåsmusikens dag!

Läs mer om blåsmusikens dag här: blasmusikensdag.com

Foto: På bilden Filip Kovosec.
Fotograf: Jesper Gustafsson

Blåsmusikens dag 2022

21 maj 2022
Stora scen
Tid: kl 15.00
fri entré